Nieuws / 1 juni 2017

Stortplaatsen niet inpakken, maar verduurzamen

Een stortplaats verduurzamen om het traditionele inpakken en eeuwige nazorg te slim af te zijn. Dat is de inzet van het eind mei gestarte experiment op drie stortplaatsen. De proeftuin stelt aanzienlijke kostenbesparingen, nieuwe bestemmingen voor stortlocaties en een kansrijke exporttechnologie in het vooruitzicht.

Timo Heimovaara is een gelukkige wetenschapper. Een mooiere proeftuin had de hoogleraar geo-engineering aan de TU Delft zich niet kunnen wensen. “Het is bijna nooit mogelijk om op zo’n praktijkschaal wetenschappelijk onderzoek te doen. Nu krijg ik meteen drie van zulke onderzoeksobjecten.” De komende tien jaar mogen Heimovaara en zijn wetenschappelijke staf zich over een uniek experiment buigen. Op drie stortplaatsen worden innovatieve technieken uitgeprobeerd om de locaties te verduurzamen.

Felgroene beluchtingsinstallatie

Tegen de groene helling van stortplaats Braambergen in Almere prijkt één van de proeftechnieken: een hagelnieuwe, felgroene beluchtingsinstallatie. De twee andere stortplaatsen in de proef zijn Wieringermeer in de Noord-Hollandse gemeente Hollands Kroon en De Kragge in Bergen op Zoom. “We krijgen straks een fundamenteel inzicht in de processen binnenin het afvalpakket”, zegt Heimovaara eind mei tijdens de officiële aftrap van de proef in het introductieprogramma Duurzaam Stortbeheer (iDS). “Een stortplaats bevat een mix van afvalstromen. De inhoud is complex en heterogeen van samenstelling. In het lab hebben we alleen op kleine, relatief homogene stromen onderzoek kunnen doen.”

Lees hier het volledige artikel van Pieter van den Brand ©

Meer nieuws

7 november 2023

Storten nodig in een circulaire economie

Het storten van afval zal blijvend een functie hebben in onze samenleving. Ook de komende decennia ontstaat afval dat niet gerecycled of verbrand kan worden. Dat bergen we veilig e..

Lees verder
19 oktober 2022

Werkbezoek gedeputeerde pilotlocatie Kragge

Begin september bracht Anne-Marie Spierings, gedeputeerde van de provincie Noord-Brabant, samen met het ministerie van IenW een bezoek aan pilotlocatie de Kragge II van Attero in ..

Lees verder
18 mei 2022

Tussenevaluatie: onderzoek verloopt voortvarend

Halverwege de tien jaar durende pilot is een tussenevaluatie opgesteld. Hieruit blijkt dat het experiment kans van slagen heeft, zonder negatief effect op het milieu...

Lees verder