Het RIVM heeft in opdracht van de provincie Noord-Holland een onafhankelijk toetsingskader ontwikkeld voor veilige recreatie op voormalige stortplaatsen. Met dit kader kunnen overheden toetsen of, en zo ja hoe, recreatie veilig kan plaatsvinden op gesloten stortplaatsen. De provincie Noord-Holland deelt het kader met andere overheden, zoals omgevingsdiensten, gemeenten en andere provincies. Het kader is voor het eerst getoetst op de voormalige stortlocatie Nauerna, onderdeel van introductie Duurzaam Stortbeheer (iDS).
Schadelijke stoffen systematisch meten
Het toetsingskader toetst in een aantal stappen of mensen in contact kunnen komen met schadelijke stoffen via stortgas, vervuild water of vervuilde grond. Schadelijke stoffen die als gas kunnen vrijkomen, moeten volgens een vast systeem worden gemeten en worden vergeleken met grenswaarden. Op deze manier kunnen schadelijke hoeveelheden worden herkend voordat een gevaarlijke situatie kan ontstaan. Het toetsingskader gaat er verder van uit dat mensen niet met afvalwater in contact mogen komen. Daarvoor worden eisen gesteld aan de afwerking van de stortplaats. De kwaliteit van de bovenste laag grond waarmee het afval is afgedekt, moet voldoen aan de norm voor veilige recreatie. Het is dan ook voor kinderen veilig om te spelen.
Toetsing PDS-locatie Nauerna
Het toetsingskader is voor het eerst ingezet bij de voormalige stortlocatie Nauerna in Assendelft, een van de negen potentieel Duurzaam Stortbeheer (PDS)-locaties in Nederland. Deze locaties hebben gedurende de looptijd van het iDS-onderzoek uitstel gekregen voor het aanbrengen van de volledige bovenafdichting inclusief folie. Bij positieve resultaten van de pilot blijft het op deze manier mogelijk om duurzaam stortbeheer toe te passen op deze PDS-locaties. Uit de toetsing bleek dat veilige recreatie op Nauerna met een aantal extra maatregelen mogelijk is zonder dat de locatie geheel wordt voorzien van een volledige bovenafdichting.